lördag 26 april 2014

Ursäkta mig, är väl en vanlig fras då någon kommer för sent eller någon glömt bort en födelsedag. Men hur väl menar dom. Tjuvläst i någons mobil och blivit påkommen? Glömt (eller struntat i) att betala tillbaka den där skulden? Missat svärmors födelsedag? Har du hittat på ursäkter för allt mellan himmel och jord?
Av barn och ungdomar får man oftast dom ärligaste ursäkterna.

I dag har jag varit i väg en tur till Ystad och gjort lite fynd i stadens butiker, under tiden så spelade 2 av familjens ungdomar fotboll. Inte ofta som jag få gå omkring som jag själv vill och bara titta på det som jag vill och tycker om. Träffade en bekant som jag inte sett på länge. Blev en snabb fika och sedan i väg till fotbollsplanen och hämta upp 2 glad ungdomar. Planerade ett hundbad nu i eftermiddag men det flyttades fram till i morgon, maken hade fullt av besökare i sitt galleri och det var en konstförening på väg från stora staden som hade ring och frågat om han hade öppet. Så det bli för Boz att bada i morgon innan vi öppnar.

Vet inte hur många fästingar jag plockar på Boz och katterna varje dag men det är ett stort antal. Fick tag i en som var på väg att sätta sig till ro på mig själv i går.
Jag hatar  fästingar, tycker att dom är dom enda djur som man kan utrota. Men nu får jag säker någon djuraktivist på mig. Alla levande varelse har kanske samma  rätt att få leva eller?
Ja nog om dessa otäcka varelse.


Jag är tacksam för varje dag som går mot sommar och jag njuter för varje sekund solen skiner. Han det bli ljuvligare än så här då björken slår ut sina gröna små musöron och fåglarna sjunger för fullt. I dag körde vi 14-åringens favorit väg hem, och det är genom bokskogen och jag lovar att man så hur lycklig han var över att få se denna vackra bokskogs alla ljuvliga färger. Denna 14-åring är en otroligt duktig konstnär då det gäller att måla och teckna så då vi kom hem så blev det färglådan  direkt för att se om det fanns just denna ljusa gröna färg. Vi gick upp till vår lilla skog och där visade jag honom våra lärkträd som precis har slagit ut sina små barr.
Den europeiska lärken, som är vårt vanligaste lärkträd, kom till Sverige så sent som på 1700-talet. Den växer idag i hela Syd- och Mellansverige. I norra Sverige växer den sibiriska lärken som är en annan art. Det finns fler lärksorter och olika hybridlärkträd i Sverige men de växer inte naturligt utan är planterade. 
Lärkens barr är ljusgröna och betydligt tunnare än tallens och granens. Det är det enda barrträdet som fäller sina barr på hösten. Kottarna är äggformade och bruna och kan sitta kvar i flera år efter det att fröna burits bort av vinden. Barken är slät och gråbrun på unga träd och bildar sedan skorpbark med rödlila insida.
Lärken är ett snabbväxande, stormfast träd med djupgående, kraftiga rötter. Den trivs bäst på luftig, något fuktig jord. Ett lärkträd kan bli upp till 600 år gammal och ca 40 meter hög.


I dag är familjen halverad och vi njuter av tystnaden, blir att premiär grilla och det är nog ganska tidigt för vår del.  Nästa vecka kommer grannarna ner och det är ett säkert vårtecken för vår del. Den äldste   sonen är nu pensionär så det finns bättre tid att komma ner till Österlen. Mamman är 95 år och orka fortfarande åka dessa drygt 60 milen utan problem.


Ha en underbar helg.

Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar