tisdag 1 januari 2013




Så var det åter ett nytt år och nya förhoppningar hos många.
Allt skall bli så mycke bättre detta året tror en del.
Men det blir väl aldrig bättre än vad man gör det till, eller kan vi inte påverka allt.
Nej det kan vi inte, specielt då det gäller företag som sparka sin personal eller då nära och kära dör i från oss. Lite otäckt att inte veta vad som väntar oss detta året. Vi kan planera och tycka en massa, men ödet kan vi inte styra, även om en del tror det. Har väl blivit med ödmjuk med åren och ta tillvara på dom små stunder istället för att jag stora händelser.
Har plarnerat en bussresa till Kroatien i slutet på juni och sedan få vi se vad sommaren sedan bjuder på. Troligen en släktträff på sensommaren om det nu går att få ihop med allas semestra mm.
Lutar åt att jag åker själv men det kan ändras. Står fortfarande och stampar envist på 80-talet men hoppas att snart få återvända till mitt kära 70-tal, skam den som ger sig.
Internationella pizzadagen
På nyårsdagen säljs det (hörde jag igår) dubbelt så många pizzor som andra dagar. Även hemgjord pizza är fantastiskt gott. Vi brukar ofta köpa färdig pizza hos grannbyns pizzabagare. Där har bytt ägare ett par gånger de sista åren och nu är dom jätte goda igen.
Men i dag blir det inte pizza, utan vi kör med kyckling i sötsursås som alla ungar gillar här.
Om du blir sugen på pizza och inte kan kör i väg och hämta.
 
PIZZADEG
3 plåtar pizza

Denna deg är gjord på en höft, men blev riktigt bra.

6 dl ljummet vatten
50 g jäst
15 dl vetemjöl
Salt
1 msk olivolja

Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet, oljan, lite salt och rör om tills jästen lösts. Blanda ner mjölet och knåda i ca 8 minuter. Låt jäsa under en kökshandduk i 1-3 timmar. Dela sen i tre delar, och kavla ut på mjölat bord eller skärbräda, lyft över till en plåt med lite olja på och tryck ut i kanterna. Gör så med alla tre bitar.

TOMATSÅS

1 stor gul lök
4 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olivolja
1 dl vin om du har hemma
1 msk oregano
1 msk basilika
1 msk balsamvinäger
1 msk honung

Hacka löken och fräs mjuk i en skvätt olivolja. Riv ner vitlöken och häll ner kryddorna. Häll i vinet och låt puttra nån minut. Häll ner tomaterna, vinägern och honungen. Låt puttra i minst en timme så att det får riktigt god smak. Rör om då och då. Låt gärna tomatsåsen svalna lite.

Bred sen tomatsås på pizzorna och pynta dem med det du gillar. Vi hade mozzarella, salami, skinka, kapris, oliver, brie, champinjoner och paprika på våra igår. Kör pizzan sen i ugnen på 225 c i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg.
 
 
Ha det nu underbart och njut av dagen. Umgås med din nära och kära.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar