I dag blir det en bra dag, vi öppnar inte galleriet förrän kl 11 och det kom första kunderna kl 10 sedan har det varit en ström av besökare Är upp i 15 stycken innan vi ens skall ha öppnat. Nu var vi klar och hemma då första bilen kom. Hade precis varit inne i byn och handlat lite. Mjölken började att ta slut och även kattmaten.
I dag vaknade jag att solen lyste upp rummet kl 07, helt underbart.
Var så skönt att få sova lite längre också.
Älste kille är på besök och hjälpte till med att dammsuga nu på fm. Men det var inte så mycket, har ju dammsugat och tvättat golven nu varje dag så det blir ju inte så mycke tog inte mer än 20 minuter för hela huset att få rena golv. Igår var det ju ett riktigt tråkigt väder med snö och slask. Framåt kväll kom så äntligen solen tillbaka....
Påskdagen är den kristna kyrkans största dag eftersom den firar Jesus uppståndelse efter att ha dött och begravts på långfredagen. I Svenska kyrkan kan firandet inledas redan sen kväll på påskafton med en påskmässa. Oavsett när påskdagens gudstjänst startar är den ett uttryck för stor glädje. Altaret kläs med vita textilier som symboliseras glädje. Vidare pyntas altaret med påskliljor och sex ljus som tecken för att mörkret vänts till ljus och att långfredagens lidande är slut. Under gudstjänsten läser en person texten om Jesu uppståndelse och samtidigt tänder någon ett stort påskljus som en symbol för den uppståndne Jesus Kristus. Detta ljus är tänt under alla gudstjänster fram till Kristi Himmelsfärds dag. I en del kyrkor får deltagarna en påsklilja i samband med gudstjänsten.
Vår påsk är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. På så vis blir påsken en rörlig helg med olika datum varje år, till skillnad från exempelvis julen.
Tidigast kan påskdagen hamna den 22 mars, vilket den gjorde 1818 och det dröjer länge innan det inträffar igen. År 2285 närmare bestämt. Senast kan påskdagen infalla den 25 april och så var fallet år 1943, och nästa gång den kommer så sent blir år 2038. Det är inte den astronomiska (verkliga) fullmånen, som man räknar efter när man bestämmer påskdagen, utan den s.k. metonska (ecklesiastiska) fullmånen, som gäller kyrklig administration. Enligt kyrkomötet i Nicaea 325 firas påskdagen första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som beräknas med hjälp av Metons cykel, inte den astronomiska.
Det blir söndagen närmast efter 20 mars, oavsett vilken dag den verkliga vårdagjämningen inträffar. Denna fullmåne kallas påskfullmånen och dygnet då den inträffar kallas påskterminen.
ÖNSKAR ALLA EN BRA PÅSKDAG OCH HOPPAS ATT SOLEN FÖLJED MED DEJ HELA DAGEN......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar