Finns det något annat som passa denna lördag än glass, nja kanske lite gott vin också.
Men nu tänkte jag även på barne, Vi skall iväg på match till Malmö i dag så det får bli glassen som gäller. Glass (franska glace, is) är ett fryst livsmedel vars huvudingredienser traditionellt är socker, äggula samt mjölk eller grädde. Enklare former av glass kan även produceras genom att mejeriprodukterna ersätts med råvaror liknande dem som används vid tillverkning av margarin.
Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuder man äggula och socker under vispning. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en krämig konsistens.
Den glass som kan köpas i svenska butiker innehåller förutom de traditionella råvarorna oftast industriellt framställda tillsatser som till exempel koncentrerad skummjölk, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, natriumkarboximetylcellulosa, mono- och diglycerider av fettsyror, sojalecitin, vasslepulver och färgämnen.
Vanlig luft är en viktig beståndsdel; i Sverige finns inga regler för hur mycket luft fabrikstillverkad glass kan innehålla.
Gräddglass, tillverkad av bland annat grädde och socker.
Mjölkglass
Sojaglass
Vegetabilisk glass
Veteglass
Sorbet
Gelato
Sherbet
Isglass
Mjukglass
Dondurma
Dietglass
Parfait
Glasstillverkare och glassmärken i Sverige
Ben & Jerry
Carlshamns Glass
Engelholms Glass
GB Glace
Gute Glass
Häagen-Dazs
Kling Glace
Lejonet och Björnen
NoraGlass
Otto & Glassfabriken
Olofviktors glass
Pipersglace
Sia Glass
Surprice Glass
Svenska Glasskiosken
Triumfglass
Åhus Glass
Åse-Glass
Rättviksglass
Diplom-Is
Filipin
Carte d'Or
Nu var detta massor av glass men orkar du mer?
Glass skall vara frusen och smälter i rumstemperatur, ändå kan man "steka" glass. Det sker i ugn med ett maränglager ovanpå glassen. Man får då desserten Glace au four, på svenska även kallad stekt glass.
I dag hoppas jag på massor av sol...
Vi ses i morgon.
Ha det gott
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar