tisdag 16 mars 2010

God Morgon på er alla där ute.
Nu äter barnen frukost och det är väl dagens viktigaste mål mat.
Tro nu inte att det är sådan här  frukost barnen får. Men visst skulle det vara underbart att få njuta i lugn och ro av denna.
Nej min barn vill har ostmacka salamimacka eller leverpastej och då gärna med rödbetssallad.
Ibland då det finns tid så har det hänt att det har blivet stekt äggmacka något som mina ungdomar gillar skarpt.
Ost är något som jag alltid har hemma och som jag själv gillar bäst.
Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fett-innehållet fås att stelna (koagulera) och resterande, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.



Ko-, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av buffel, älg, bröstmjölk  och till och med något så underligt som lejonmjölk. Den sistnämnda tillverkades någon gång under romartiden och det sägs att man blir modig av att äta lejonost.Ordet ost är belagt i svenskan före 1520 och kommer från fornsvenskans oster. Ost är ett nordiskt ord besläktat med latinets jus som betyder ’soppa’, ’sås’, på finska heter ost juusto. Engelskan cheese, spanskans queso, portugisiskans queijo och tyskans Käse, m.fl. kommer från latinets caseus med betydelsen ost, medan franskans fromage och italienskans formaggio kommer av latinets formaticum med betydelsen ’tillverkad i form’. På bosniska heter ost sir, polska - ser, ryska – сыр, slovakiska – sir, tjeckiska – sýr och på ungerska – sajt.
Ostens konsistens
Mycket mjuka (80% vatten)
Nästan alla färskostar utom Feta
Mjuka (50-70% vatten)
Bredbara ostar: Brie, Cambozola, Camembert, Taleggio
Halvhårda (40-50% vatten)
Snittostar: Gouda, Morbier, Port Salut, Tilsiter
Grönmögelostar: Gorgonzola, Roquefort, Stilton, Ädelost
Hårda (30-50% vatten)
Appenzeller, Beaufort, Cheddar, Comté, Edamer, Emmentaler, Grana Padano, Grevé, Gruyère,
Herrgårdsost, Parmigiano-Reggiano (Parmesan), Pecorino, Prästost, Svecia, Västerbottenost
Ostskorpan
Vitmögel
Brie, Camembert
Kittostar
Limburger, Port Salut, Taleggio
Torr naturlig skorpa
Cheddar, Emmentaler, Stilton
Organisk skorpa
Vissa getostar
Artificiell skorpa

Cheddar med plast, Edamer med vax, Getost med aska

Färskost, ost som inte lagrats
Cream cheese, Feta, Halloumi, Keso, Kvarg, Mascarpone, Mozzarella, Paneer, Ricotta

Opressad, lagrad
Brie, Camembert, Stilton

Pressad, lagrad
Cheddar, Manchego

Uppvärmd, pressad, lagrad
Emmentaler, Gouda, Gruyère, Parmigiano-Reggiano (Parmesan)

Djurart som givit mjölken
Buffelost (ex. klassisk mozzarella)
Fårost (ex. Roquefort)
Getost
Koost
Ja detta var dagens ämne ost....
Vi ses i morgon.
Simma lugnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar