torsdag 18 februari 2010

Vatten är för mig ett objekt som jag fasar för. Känner mig förföljd av vatten. Så det gäller att ta reda på vad det är....
Vatten är en kemisk förening av väte och syre med den kemiska beteckningen H2O. Vetenskapliga namn är diväteoxid, divätemonoxid och aqua. Vatten har en viskositet av 1 cSt vid 20,2 °C. Vatten används i nästan all industriell produktion i egenskap som lösningsmedel.

Vattenmolekylen är universums andra vanligaste fleratomiga molekyl, endast överträffad av den omättade hydroxylradikalen OH.[källa behövs] Vatten är ett rikligt förekommande ämne på jorden. Mer än 71 % av jordens yta är täckt av vatten. Vatten finns dessutom bundet i kemiska föreningar, samt fruset i glaciärernas is och i tundrans permafrost. Allt liv på jorden är beroende av vatten.Det vatten som människor konsumerar kallas dricksvatten. Sådant vatten måste ha egenskaper som gör det tjänligt för vår ämnesomsättning. Det får exempelvis inte ha för hög salthalt, inte vara kontaminerat med giftiga ämnen och inte vara smittat av sjukdomsalstrande organismer. Vatten är människans absolut viktigaste och mest nödvändiga livsmedel. I Sverige står därför hanteringen av dricksvatten under livsmedelslagen.
Under 1900-talet har människans tillgång till säkert vatten blivit betydligt bättre, trots att antalet människor mångdubblats. Mellan 1970 och 2004 ökade andelen människor i utvecklingsländerna med tillgång till säkert vatten från 30 till 80 procent. År 2004 var 17 procent av världens befolkning utan säker vattentillgång, en nedgång från 23 procent 1990. Detta är framför allt en effekt av ekonomisk tillväxt, eftersom det finns ett starkt samband mellan vattentillgång och BNP per capita.

Tänka att man kan känna sig förföljd av vatten. Samtidigt så klara man sig ju inte utan vatten.
Vatten existerar i många former och så gott som överallt på jorden – även djupt under de stora öknarna. Huvuddelen av vattnet på vår planet finns i våra oceaner och polarisar men en betydande del finns även bundet i form av moln, regnvatten, floder och vattendrag och is. Vattnets kretslopp gör att det ständigt övergår mellan olika aggregationsformer: Genom avdunstning, nederbörd och avrinning uppstår den hydrologiska cykeln, den "globala evighetsmaskinen", genom vilken vattnet avgör temperatur och klimat över hela jorden. Vatten har högst densitet vid 4 grader Celsius, vilket gör att kallare vatten lägger sig som ett isolerande lager ovanför det varmare vattnet. Detta gör att större vattensamlingar mycket sällan bottenfryser, vilket säkert har underlättat för livets uppkomst och spridning. Under vissa ljusförhållanden kan regn ge upphov till en regnbåge.

Eftersom nederbörd är avgörande för allt jordbruk och för människan i allmänhet, har människor i alla tider haft en mängd olika namn för att beskriva alla varianter. Regn, hagel, snö, dimma och dagg till exempel, för att inte tala om de hundratals ord för snö och is som arktiska folk har.



På liknande sätt har vattnets avrinning stor betydelse för människans tillvaro. Floder och fördämningar är förutsättningar för vårt jordbruk och haven ger oss fisk och används för handel. Genom erosion formar vattnet våra kontinenter och landskap: Större delen av världens befolkning lever i dalar och floddeltan.
Vattnet tränger in i jorden och blir markvatten. Detta grundvatten tar sig upp till jordens yta igen genom naturliga vattenkällor och människors brunnar eller mer spektakulära former som heta källor och gejsrar.


Så nu ett tag fram över blir det Juice i glaset...Juice är en dryck som framställs genom att man pressar saften ur frukt, bär, rotfrukter eller grönsaker. Råsaft är ett alternativt namn som också inkluderar extrakt ur blad, plantor eller träd.




Färdigpressad juice kan man köpa i pappersförpackningar eller i flaskor, som koncentrat eller drickfärdig. Det finns även Kravmärkta juicer.I Sverige är namnet juice skyddat enligt livsmedelslagen och i princip får bara drycker som innehåller 100% fruktjuice säljas under namnet juice. Dock anser Livsmedelsverket att en produkt med beteckningen "100 % juice" kan uppfattas som vilseledande.
Vissa juicer homogeniseras och vissa fabrikanter tillsätter socker i sina juicer. Livsmedelverkets föreskrifter tillåter viss tillsats av socker för att reglera juicens surhet eller för att söta juicen. I surhetsreglerande syfte är även citronjuice en godkänd tillsats. Dock ej tillsammans med socker.
För äppeljuice utan tillsatt socker får även beteckningen äppelmust användas.
Idag blir det nya prövningar...
Ha det gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar