fredag 26 februari 2010

Ett äktenskap för mig betyder livlång kärlek och förståelse.
Något som man inte äventyra i första stund.
Ett bröllop är en vigsel och den tillhörande festen. Ordet bröllop kommer av fornsvenskans bruþlöp, alltså brudlopp. Bröllopet föregås ibland av en förlovning eller trolovning. Om den kommande bruden är medlem i Svenska kyrkan kan bröllopet föregås av lysning i de församlingar kontrahenterna tillhör.




Under de senaste åren har bröllopet och bröllopsfesten åter blivit en stor och viktig händelse för brudparet, och planering för detta kan pågå mer än ett år. Detta innefattar allt från att boka kyrka och präst till att hitta lämplig lokal för själva bröllopet. Somliga par anlitar en bröllopskoordinator för sköta detta arbete. Brudgummens resp brudens vänner kan före bröllopsdagen anordna en svensexa respektive möhippa, då man överraskar dem med olika aktiviteter. Månaden efter bröllopet kallas smekmånad och många beger sig då iväg på en resa tillsammans.

Bröllopsdag är dagen för vigseln, men så kallas även kommande årsdagar. Vissa av årsdagarna har fått speciella namn. Av gammal tradition förekommer silverbröllop och guldbröllop, men då auktoritet inom området saknas fabriceras nya årsdagsnamn av exempelvis kolorerad veckopress. På grund av den inofficiella naturen föreligger det en del skilda meningar om vad den ena eller andra årsdagen ska kallas, vilket framgår av tabellen här intill.
Bröllopsnatten kan tillbringas i en bröllopssvit. Brukligt är att brudparet smiter till sviten utan att berätta för gästerna var natten skall tillbringas. En morgongåva är en gåva som brudgummen ger bruden på morgonen efter bröllopsnatten, vanligtvis ett smycke. Morgongåvan skall enligt seden betinga ett försörjningsvärde eller vara ett redskap som möjliggör försörjning åt bruden, om brudgummen faller ifrån.


Ha det gott där ute... nu kör vi till staden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar