söndag 6 december 2009

Aaahtjooooooooooo

God morgon alla där ute i världen.
Idag så tänder vi ljus nummer  2 i adventljustaken. Nu börjar det kännas lite spännande, skall jag hinna bli  klar i tid med allt jag vill få gjort. Blir väl som vanligt att jag få strycka på listan det som inte är viktigt. I dag skall det sys. Var på en viss olssons i går och fick ta i massor av tyger som bara var så fint att jag bara måste byta ut redan sydda gardiner.... Är det jag själv som skapar stressen tro?


När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla människor glädjas att fira få advent
När andra ljuset brinner är snart Lucia här
Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär
När tredje ljuset brinner, vi juleklappar syr och vi bakar kakor
och har ett fasligt styr
När fjärde ljuset brinner, vi hämtar julegran och alla barnen räknar
dan före dan före doppa redan

Du missar väl inte att lägga en vis fisk i lut på onsdag, för då är det Anna dagen.
Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk,
Proceduren från det att man lägger fisken i lut tills det att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Idag används i Sverige fisken långa eller sej, men tidigare gjorde man lutfisk på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik. I Norge används skrei (torsk från Lofoten). Fisken avlutas genom att den i några dygn får ligga i kallt vatten, som byts en gång per dygn. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar.




Lutfisk är basisk och hjälper därför att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat kan orsaka. Den har, innan den blivit avlutad, ett så högt pH-värde, någonstans mellan 11 och 12, att lutfisk troligen är världens mest basiska livsmedel. När den väl konsumeras har dock pH-värdet genom avlutningen sjunkit avsevärt.
Det är endast jag här hemma som gillar lutfisk. Brukar passa på att äta det ute då det finns tillfällen. Detta var en tradition i mitt barndomshem att äta detta på juldagen. Far han fixade senapen så att hans ögon rann som forsar... *ler* Så trist att man inte var lika flitig med kamran då som man är nu förtiden. Har tyvärr väldigt få bilder av mina föräldrar.
Min syster stall alla bilderna då hon fick tillfälle att vara i mors lägenhet själv. Har sett på hennes bloggsida att hon har bilderna.... Vet inte riktigt vad jag skall göra. Men jag har laddat hem ifrån hennes hemsida...*ler*  Det är även bilden på mig som liten.
Nu kom jag helt i från ämnet. Men så är det då minnen väcks.
Skulle inte tro att min syster läser detta, men skulle det så vara så skicka gärna bildena som finns på mig....

Till er alla andra. Ha en underbar andra advent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar