fredag 13 november 2009

En favorit.

God morgon....


Mat i alla former tillhör mina favortiter och jag försöker att inte missa TV4:ans Halv åtta hemma hos mig.
Halv åtta hos mig är matlagningsprogrammet där amatörkockar sätter sina matlagningskonster och sociala färdigheter på prov.


Varje vecka, måndag till torsdag, får tittarna bekanta sig med fyra, för varandra okända personer, boende i samma stad, som turas om att bjuda varandra på middag. Det blir spännande möten i de egna köken och vid middagsbordet när middagsgästerna ska lära känna varandra och sätta sina matlagningskunskaper på prov.
Varje litet moment i middagsbjudningen är lika viktig som helheten - presentationen av menyn, inköp, dukning, matlagning, fördrink och slutligen middagen. Och det är en brokig skara människor som möts vid middagsbordet där alla sätter sin egen prägel på bjudningen. Är det okej att gå in med skorna på och vad säger veganen när jägaren serverar hjort? Kan pedanten vara tyst när hon kliver in hos den stökige bohemen och hur reagerar dukningsfetischisten på en bjudning med pappersservetter på bordet?


När middagen står på bordet är det dags för sanningens ögonblick. Är maten god nog åt de kräsna gästerna? Har allt slit med kastrullerna varit tillräckligt? Efter middagen betygssätts kvällens värd av sina gäster och den värdkock som fått högst betyg när veckan är slut blir veckans kock och vinner ett fint pris.
Har fått massor av trevliga tips på enkla sätt att få en god middag. Ibland kan det ju bli idétorka då det gäller att komma på middag varje dag året om.






Lax med rotsaksröra i vinsås





Stekt laxfilé serveras på bilden med quinoa och de vinkokta rivna rotsakerna i sin goda gula vinsås som färgas av morötterna. Prickarna på laxfilén är rökt salt.
Riktigt god fiskrätt som man kan äta till vardags eller fest. De vinkokta rivna rotsakerna smakar mycket bra i sin sås till fisken och riset eller quinoan. Som pricken över i strör man över rökt salt.

Tid: 30 minuter, lite längre om du inte har matberedare
4 portioner

Glutenfritt
Ingredienser:
Rotsaker:
•1-2 morötter
•1-2 palsternackor
•1 liten bit rotselleri
•10 cm purjolök

Sås:
•2 dl vitt matlagningsvin
•1 tärning fiskbuljong
•2 dl crème fraiche (valfri fetthalt)

Fisk:
•4 laxfiléer eller laxkotletter eller annan fiskfilé à 125 g

Servering:
•rökt salt eller flingsalt
•ev. färsk timjan
Gör så här: Skala rotsakerna. Använd sedan en matberedare eller ett rivjärn och riv morötter, palsternackor och rotselleri. Hacka purjolöken fint.

Ta fram en kastrull och häll i lite olja och låt den bli varm. Häll i alla rotsaker och låt fräsa ett par minuter under omrörning.

Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt koka en liten stund så att vinet kokar in i grönsakerna, ca 5-10 min. Häll på crème fraichen och rör om. Sänk värmen. Låt puttra några minuter. Sänk värmen till lägsta och invänta att laxen blir färdig .
Under tiden du kokar rotsakerna i såsen steker du laxen i olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt. Salta lite grann. (Om du tar tjockare filébitar eller kotletter så tar det lite längre tid, ca 10-15 min. Har du glaslock på stekpannan går det lite fortare.)
Vid servering: Strö över rökt salt på fisken. Rökt salt är inte nödvändigt men lite som pricken över i. Garnera gärna med en kvist färsk timjan.
Smaklig måltid...
Ha det gott å var rädd om dej.

Ps. Med tanken på att det är fredagen den 13:de så kan ni väl tänka på mig extra mycket kl 9:20 för då skall jag till tandläkaren och planera för en op..... Skulle nog aldrig bokat tiden om jag hade varit oppservant  och hör att dagen var fredagen den 13 nov......... Ds

1 kommentar:

  1. Fredagen den 13:e är en turdag!
    Lycka till hos tandläkaren och trevligt veckoslut.

    SvaraRadera