söndag 4 oktober 2009

HJÄLP!!!!!!!!!!!

Det är kris................. Vaknade kl 05 och klev upp, hade lite ont i huvudet. Längtade efter kaffe, en stor stark kopp..... Men HERRE GUD.......... Kaffet var slut. vilken miss från min sida. Jag vände upp å ner på hela köket efter några få kaffekorn, men icke ett enda fann jag. vem ringer man kl 5 en söndagsmorgon och be att få låna kaffe... Ingen.

Sammanlagt finns omkring 100 kaffearter i släktet Coffea. De är alla städsegröna buskar eller träd. Tre arter odlas kommersiellt - arabiskt kaffe (Coffea arabica), liberiakaffe (Coffea libericadanius) och robustakaffe (Coffea canephora). Ytterligare några arter odlas lokalt i framför allt Afrika.




Arabiskt kaffe är den art som är allra viktigast och anses ha den bästa smaken, robustabönor har en högre koffeinhalt och en del av högre kvalitet används i särskilda espressoblandningar samt allmänt i flera kaffeexporterande länder.



Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein som i kroppen fungerar som en adenosinreceptorantagonist, har beta-adrenerg-lika effekter och ger en ökad diures genom dilatation av de afferenta glomerulära arteriolerna.



Kaffe är världens näst mest handlade vara efter olja


kaffets ursprungsregion vid Afrikas horn heter kaffeplantan, -bönan och -drycken bun, bunna, eller liknande (tigrinska, amhariska och andra etiopiska språk). Ordet bunn används också i arabiskan, men drycken kallas vanligen för qahwa. Det ordet spred sig tillsammans med drycken först till Persien och Turkiet (kahve) och sedan till Italien och på andra vägar till Europa. Där ersattes sekvensen eller  med , så att det blev  i italienskan liksom även i svenskan. Närmare originaluttalet kunde man inte komma. Européerna gjorde sedan drycken och dess namn - ett av de mest spridda internationella orden - känd i alla delar av globen som araberna ännu inte hade nått. Den finska formen kahvi, som är inlånad från svenskan, är mer lik det turkiska uttalet.




Koffeinets upptäckare, den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge myntade ursprungligen ämnet till det tyska språket närliggande kaffei. Detta gled så småningom i internationell litteratur över till caffein/koffein.

När man vill undvika koffeinets stimulerande effekt på kroppen men i alla fall vill njuta av kaffets smak och doft används numera koffeinfritt kaffe där koffeinet nästan helt är borttaget genom särskild kemisk process. Koffeinfritt kaffe förlorar vanligtvis något av sin arom och har en benägenhet att bli en smula bittrare. Det görs försök att få fram koffeinfria bönor genom att korsa arabiskt kaffe med andra arter, som saknar koffein.
 
Kan bara komma fram till att jag är beroende och missbrukare utav kaffe.....................
 
Kom hit med en kopp genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar