lördag 19 september 2009

lördag igen.




Hej där ute i världen...... Har även ni vaknat till en underbar dag?
Själv steg jag upp stax innan klockan 5 och har upplevt en underbara soluppgång. Dom mest märkliga färger har färgat himlen denna morgon.
I morgon är det kyrkoval och det pratas om demokrativ och val möjligheter för alla i vårt rike. Jag undrar hur många som kommer att rösta. Själv är jag mycket osäker då vi är nya på orten och har ingen anning om vad denna kyrka står för där vi bor. Men jag får väl skylla mig själv då jag inte har satt mig in i ämnet bättre.
Fundera på det där men demokrati och vad det står för.

Demokrati är ett statsvetenskapligt begrepp som syftar på några besläktade former av styrelseskick där makten i (oftast) en stat utgår från dess medborgare via allmänna och fria val, oftast av förtroendevalda representanter till dess parlament. Sedan slutet av 1900-talet är demokrati det styrelseskick som råder i flest nationer i världen. Av världens samtliga allmänt erkända nationer förnekar endast Saudiarabien, Myanmar, Brunei samt Vatikanstaten sin demokratiska legitimitet. Övriga anser sig alltså ha ett demokratiskt styrelseskick av något slag, även om det ibland är högst tveksamt att landet skulle vara demokratiskt, bl.a. baserat på brister i landets valsystem, vilka folkgrupper som har rösträtt och instabilitet vad gäller den yttersta makten. Andra styrelseskick är bl.a. monarki, envälde, diktatur, aristokrati och teokrati.

Som politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en serie fri- och rättigheter, de demokratiska fri- och rättigheterna. Det finns flera varianter av demokrati, med olika nivå på representativitet och frihet för medborgarna, bl.a. direktdemokrati och representativ demokrati.

De flesta demokratiska nationer har grundlagar för att förhindra att den politiska makten blir snedfördelad, till exempel genom att makten är delad mellan den verkställande makten, den lagstiftande makten och den dömande makten. Återkommande kritiska poänger är majoritetsförtryck, att medborgarna inte har tid att sätta sig in i alla frågor, och att de politiska partierna ägnar mer tid åt röstfiske än åt att styra. Intressekonfliktsfrågan är också vanlig.

Även om begreppet demokrati oftast används i kontexten av politiska stater används det också inom privata organisationer, då ofta med hänsyftning på att alla närvarande har rösträtt. I det sammanhanget kontrasteras demokrati ibland mot chefsstyre eller expertstyre.

Ordet demokrati är en sammanfogning av grekiskans δῆμος demos, folket, och κράτος kratos, styrelse, med den ungefärliga betydelsen "folkstyre". I svenskan finns ordet belagt sedan 1596.

Men ni visste säkert allt detta redan och ser det mest som en liten upprepning... :-)

Hoppas att ni alla får en trevlig helg med eller utan kyrkovals möjligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar